MEDOVÉ PERNÍČKY - nejen vánoční
Potřebné ingredience
Těsto : 1 000 g obyč. hl. mouky ( polosvětlá, T650 )
500 g medu
300 g cukr krystal
1/4 l vody
2 celá vejce
2 pol. lžíce perníkového koření
3 káv. lžičky jedlé sody.
Sníh na zdobení : 2 bílky
250 + 150 g cukru moučka 2 - 3 x prosátého
citrónová šťáva dle potřeby
Postup přípravy
Med, cukr a vodu převaříme, vařechou horké zpracujeme s prosátou moukou a perníkovým kořením. Do téměř vychladlého těsta přidáme vejce a sodu smíchanou s trochou mouky. Těsto dobře rukama zpracujeme a necháme alespoň 5 hodin odležet.
Pak rozválíme na asi 5 mm plát, vykrajujeme tvary a ukládáme na vymaštěný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů. Upečené perníčky horké potíráme celým rozšlehaným vejcem a na rovné ploše necháme vychladnout.
Sníh
Z bílků vyšleháme sníh, do kterého postupně přidáváme 250 g cukru a asi jednu lžičku citr. šťávy. Pak do pěny vařečkou vmícháme dalších asi 150 g cukru a třeme na požadovanou hustotu. Ředíme citr. šťávou.
Perníčky jsou opravdu výborné. Peču jich ze dvou kil mouky ( pro sousedy, rodinu, známé a pro nás ) a pak při zdobení nadávám. Ale stojí to za to !
Ještě jedna rada na závěr : perníčky pečte s péčí a láskou, jen tak se vám povedou...
zapojte do zdobení rodinu
pečeme s péčí a láskou
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé